Karaibska zupa pomidorowa

Przepis na zupę znalazłam przypadkiem w jakiejś gazecie, w wersji z mlekiem kokosowym, ja osobiście wolę zwykłą śmietanę. Przepis jest jednym z gatunku „jak zaimponować komuś, szczególnie dziewczynie, nie męcząc się przy tym ani troche i nie wydając pieniędzy”.

Składniki:

2 cebule

czosnek

pomidory krojone z puszki

masło orzechowe

kostka rosołowa

śmietana

zioła

bagietka

płatki migdałowe

 

W garze podsmażamy cebulę i czosnek na oliwie lub maśle. Dodajemy pomidory, płuczemy puszki małą ilościa wody, którą dodajemy do gara, dodajemy kostkę rosołową i przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chilli, paprykę, ewentualnie zioła prowansalskie oraz łyżkę stołową masła orzechowego. Gotujemy 10 minut, dodajemy jakieś 100ml śmietany (jak kto lubi), miksujemy i zupa gotowa. W międzyczasie na patelni prażymy płatki migdałowe, którymi posypujemy zupę. Do tego grzaneczka z bagietki lub innej ciabatty i udana randka murowana!

2 thoughts on “Karaibska zupa pomidorowa

Dodaj komentarz