Swojego czasu w mojej ulubionej knajpie (Brama Jazz Cafe w Szczecinie) był to mój ulubiony makaron. Po wielu próbach dostałam od kucharza parę wskazówek jak odtworzyć go w kuchni. Nie powiem, żeby w 100% się udało, ale daje radę.
Składniki:
makaron, ja użyłam pełnoziarnistego, trochę zdrowiej
kurczak po 1 filecie na osobę
papryka po 1 na osobę
śmietana
chili, papryka, sól, pieprz, cukier
Makron gotujemy, w międzyczasie podsmażamy kurczaka pokrojonego na patelni, dodajemy paprykę i parę minut rumienimy. Dodajemy śmietanę (słodką, ja używam rama cremafine), szczodrze papryki słodkiej, ostrej, do tego szczypta chilli, cukru, sól i pieprz do smaku. Danie naprawdę fajnie smakuje, a zdrowe substytuty niektórych składników sprawiają, że na pewno pasuje do zrównoważonej diety.